Paddenstoel immuunbooster

 

Heb je deze herfst in het bos goed om je heen gekeken? Het is het beste paddenstoelen seizoen sinds jaren. Lastig is wel dat ze je niet zomaar kan plukken omdat er veel giftig zijn. Ik haal ze daarom het liefst op de markt, waar de keus in de herfst groot is. Echter de biowinkel of supermarkt is ook een prima bron. Regulier geteelde champignons worden gelukkig steeds minder bespoten met bestrijdingsmiddelen, maar zijn nog steeds vrij belastend voor het milieu. Kies daarom het liefst bio of wildpluk.

Actiever immuunsysteem

Paddenstoelen zijn een geweldig voedingsmiddel om je immuunsysteem een boost te geven. Ze bevatten o.a. lentinaan, een stofje dat rechtstreeks het immuunsysteem stimuleert en daardoor ook een kanker remmende werking heeft. Paddenstoelen stimuleren de activiteit van witte bloedlichaampjes.

 

Er lopen veelbelovende onderzoeken die laten zien dat sommige paddenstoelen (onder andere de oesterzwam) de groei van kankercellen kunnen afremmen of zelfs stoppen. Ook paddenstoelen als shiitake, maitake (ook gewoon in het Nederlandse bos!) en kastanjechampignon zijn veelbelovend. De gewone champignon is minder sterk in het stimuleren van het immuunsysteem en het remmen van kanker. De oersterzwam is de grootste krachtpatser.

 

Wat zit er in paddenstoelen

Een paddenstoel bestaat voor 90% uit water en is rijk aan een breed scala aan vitamines (zelfs vitamine C) en mineralen. Vooral kastanjechampigons bevatten veel selenium, een belangrijk mineraal voor het immuunsysteem, waar we vaak een tekort van hebben. Verder bestaan paddenstoelen vooral uit waardevolle vezels en wat eiwitten.

 

In de keuken

Je kan je maaltijden een flinke immuunboost geven door paddenstoelen te gebruiken.

Mijn simpelste variant is ze gewoon toe te voegen aan een pastasaus (kan o.a. met kastanjechampigons, oesterzwammen, portobello’s en cantharellen). Mijn favoriet om lekkere paddenstoelen in te verwerken is risotto. Voeg ze dan zo’n 5 minuten voor het einde van de bereidingstijd toe. Je kan de risotto zelfs maken met de eekhoorntjesbrood (handig in de vorm van gedroogd poeder) en dat dan als basisbouillon gebruiken om de risotto in te koken. In soepen en sauzen zijn paddenstoelen ook prima te verwerken.

In Aziatische gerechten en Indiase curries doen paddenstoelen het ook uitstekend. De Japanse keuken maakt verreweg het meest gebruik van paddenstoelen. Als vuistregel geldt: paddenstoelen liefst niet te lang verhitten. Onder de 5 minuten is ideaal.

 

Tot slot: weetje

 

Dan nog een weetje: het wordt vaak geadviseerd om paddenstoelen niet af te spoelen omdat ze dan veel vocht zouden opnemen. Je hebt dan een borsteltje nodig om de aarde er af te halen. In de praktijk blijkt dat paddenstoelen nauwelijks vocht opnemen, maar dat de buitenkant wat glibberiger kan worden wat lastiger is bij het verwerken. Heb je geen borsteltje, gewoon afspoelen dus.

Eet smakelijk!

Pin It on Pinterest

Share This