Chai, versterk je weerstand

Benodigdheden

Kaneel 2 pijpjes
Kardemom 6 stuks
Steranijs 1 ster
Venkel 1 dessertlepel zaden
Kruidnagel 2 stuks
Gember vers 1 stukje 2cm of ½ theelepel poeder
Vijzel

Bereiding

De specerijen in de vijzel fijner maken (tot grove stukjes, geen poeder).
Gember er daarna bij (als je verse gebruikt) in een paar kleine stukjes of als poeder.
Dit mengsel in 1l. kokend water, deksel erop i.v.m. de etherische oliën 20 minuten koken afhankelijk van gewenste sterkte. Daarna zeven.
Zo drinken of evt. zoeten met honing. Mag in de koelkast even blijven staan en kan koud worden gedronken maar ook 1 op 1 gemengd worden met warme melk. Kan ook opnieuw worden opgewarmd.

Eventuele toevoegingen:
Peperkorrels 4 stuks voor een pittige chai
Zoethout paar stukjes voor een zoete chai
Honing (koudgeslingerd)
Voor de echte traditionele Indiase chai: warme melk erbij

Gezondheidsvoordelen

Chai werkt sterk verwarmend en bevordert de spijsvertering. Het is antibacterieel, antiviraal, schimmelwerend en verbetert de weerstand. Verder werkt het ontstekingsremmend en helpt ‘t om het bloedsuikerniveau te stabiliseren.

Geschiedenis

Chai wordt al eeuwenlang in India gedronken, meestal met melk. Het wordt veel op straat verkocht en wordt vaak na een maaltijd genuttigd of gewoon lekker tussendoor.

Pin It on Pinterest

Share This