Natuurlijke Reisapotheek

Als je op reis gaat naar een warm, zonnig land zijn er misschien de standaard reguliere middeltjes waar je aan denkt: diarreeremmer, ORS, reisziektetabletten, aftersun, jeukstillende crème etc. Nadeel is dat deze middelen overwegend chemisch worden geproduceerd.

Wat als er nou ook helemaal natuurlijke middelen zijn?

Het mooie van deze natuurlijke middelen is dat ze vaak een bredere werking hebben en dus slimmer zijn. Het viel me op dat er internet niet zoveel te vinden is over een goeie natuurlijke reisapotheek. Daarom geef ik je graag een overzicht van middelen die ik zelf meeneem en die ook tropenproof zijn.

1. Aloe Vera: veelzijdige huidhersteller

Aloë Vera gel is het sap dat uit de bladeren van een woestijnplant komt. Het ont-breekt bij mij nooit in de reisapotheek. Aloë Vera gel is koelend en verlicht elke roodheid, irritatie, lichte huidverbranding en jeuk. Dus ideaal als aftersun, als je geprikt bent door een mug of als je uitslag of rode plekken hebt.

Let op: kies een gel met een zo hoog mogelijk percentage aloë. Het liefst tegen de 100%. Er zijn ook miniverpakkingen voor als je licht wil reizen.

2. Probiotica: barriere in de darmen

Probiotica zijn darmbacteriën die je darmflora optimaal helpen houden. Je hebt zelf zo’n anderhalve kilo van. Wat je misschien nog niet wist is dat probiotica extra innemen ook uitstekend be-schermt tegen infecties van de darmen. Ideaal dus voor het buitenland, want je bent niet alleen in een vreemd land maar ook veel bacteriën in de voeding en daar buiten zijn vreemd voor jouw darmen.

Het nemen van extra probiotica werkt beschermend en bevordert ook genezing bij darminfecties. Verreweg de handigste vorm is een capsule.

3. Vlozaad: bij alles wat mis kan gaan met de stoelgang

Een verassend veelzijdig product voor de darmen is vlozaad, ook wel psyllium vezels/husks genoemd. Ik heb er na verkeerd voedsel in India kennis mee gemaakt en het zorgde ervoor dat ik me snel weer beter voelde. In India wordt dit middel traditioneel veel gebruikt en het is daar spotgoedkoop.

Vlozaad maakt slijmstoffen die helpen om ontlasting zachter te maken (obstipatie) of om gifstoffen of prikkelende stoffen te absorberen (diarree). Ook als je iets verkeerds hebt gegeten of een Salmonella-infectie hebt opgelopen is vlozaad een uitstekend middel. Bij extremere vormen van voedselvergiftiging is helaas soms nog wel antibiotica nodig, het is dan geen vervanging.

Vlozaad kan je kopen in gemalen vorm of in capsulevorm. De capsule heb ik liever want die is lang houdbaar en neemt weinig ruimte in. Let op: drink er extra bij.

4. Calendula creme: voor alle wondjes en plekjes 

Eigenlijk sowieso met stip mijn favoriete alleskunnende crème dus gaat ook op vakantie mee! Elk plekje of wondje dat niet zo mooi geneest (van wondjes tot ontstekinkjes) kan je ermee helpen.

Ik smeer al jaren calendula op wondjes en plekjes die daardoor een stuk sneller en mooier genezen. Werkt ook uitstekend om (verse) littekens fraaier te laten genezen!

5. Bach Rescue Remedy druppels: snelle werking bij spanning, stress, paniek

Een belangrijk hulpje voor de psyche die erg handig is om bij je te hebben. Op vakantie gaat immers niet altijd alles zoals je wilt. Paniek, stress, spanning, natuurlijk niet wat je wil als je juist wil relaxen.

Misschien ook herkenbaar: je bent op een dagtrip in een drukke stad en raakt zo overladen door alle indrukken dat je niet echt meer kan genieten.

Een paar drupjes Bach op de tong en je voelt je weer een stuk rustiger.

Twee aanvullende opties

Gember capsules bij misselijkheid, reisziekte en onrust in de maag. Een paar capsules beschermen uitstekend tegen misselijkheid en een onrustige maag. Vers of in de vorm van thee kan ook.

Arnica creme (valkruid) ook prettig zijn bij spierpijn, verstuikingen, verzwikkingen en al het ander leed waarbij spieren of pezen zijn aangedaan.

Tot besluit

ORS (Oral Rehydration Salt, bij diarree) is een combinatie van suiker en zout en je kan het zelf prima maken (scheelt weer een pakje). Zie daarvoor WikiHow en dan ORS zelf maken.

De foto die ik heb gemaakt is geen promotie van de merken die erop staan, daar blijf ik graag onafhankelijk van. Voel je vrij om zelf te kiezen.

Aanvullende tips zijn van harte welkom trouwens! Goeie reis!

Pin It on Pinterest

Share This